О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

                                 31 март 2009 година                   ВАРНА

 

ВАРНЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД - гражданско отделение, първи състав в закрито заседание на 31.03.2009г. в състав:

                                     

                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: С.П.

                                                     ЧЛЕНОВЕ: Р.С.

                                                                          А.П.

                                  

като разгледа докладваното от съдия П. гражданско дело N586 по описа за 2009г. на гражданско отделение на съда намери следното:

Производството е инициирано по повод постъпила по реда на чл.436, ал.1 от ГПК частна жалба от П.Н. Василев ЕГН ********** срещу действията на държавния съдебен изпълнител по изп.д. №20083110412067.

Към преписката е приобщено изпълнителното дело, както и мотиви от съдебния изпълнителя на осн. чл.436, ал.3 от ГПК.

В жалбата се излагат доводи за незаконосъобразност акта, с който е върната жалбата срещу действия на съдебния изпълнител.

В мотивите си ЧСИ излага становище за неоснователност на жалбата, доколкото същата е депозирана след изтичане на преклузивния срок.

 Настоящият състав на ВОС, като взе предвид всички приложени доказателства и аргументите наведени в жалбата и мотивите на държавния съдебен изпълнител, намери следното:

Жалбата е неоснователна.

Поканата за доброволно изпълнение е била връчена на молителя/приета от неговата майка/ на 02.12.2008г. Доколкото същия се е позовал на основание по чл.435 от ГПК, е следвало да депозира жалбата в седмичен срок от връчването, което видно от приложените доказателства не е сторено. Жалбата е депозирана/заведена/на 18.12.2008г..

Отделно от изложеното съдът намери следното.

В разпоредбата на чл.435 от ГПК изчерпателно са изброени всички подлежащи на съдебен контрол действия на съдебния изпълнител.

Обжалваното с основната жалба на молителя действие е връчване на покана за доброволно изпълнение по реда на чл.428 от ГПК, което не подлежи на съдебен контрол. В тази връзка е била недопустима и жалбата от 17.12.2008г., която е била върната от съдебния изпълнител, като просрочена. 

С оглед изложеното

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПОТВЪРЖДАВА разпореждане от 18.12.2008г. на държавния съдебен изпълнител за връщане на жалба от П.Н. Василев ЕГН ********** срещу действията на държавния съдебен изпълнител по изп.д. №20083110412067

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд на Република България  с частна жалба в едномесечен срок от връчването на  страните по реда на чл.280 от ГПК.

                                   

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

        ЧЛЕНОВЕ: