О   П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

 

                                           /06.01.2009г., гр. Варна

                  

ВАРНЕНСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, ГРАЖДАНСКО ОТДЕЛЕНИЕ, VІ-ти състав,  в закрито заседание, проведено на 06 януари през две хиляди и деветата година в състав:

                            ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: Н.Н. 

Като разгледа докладваното от съдията ч. гр. дело № 5/2009г., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 390 от ГПК.

Образувано е по молба на П.Е.К. за допускане на обезпечение на бъдещия му иск срещу Ж.П.Ж. с правно основание чл. 19, ал.3 ЗЗД. Молителят излага, че на 12.06.2008г. сключил с бъдещия ответник предварителен договор за покупко-продажба на недвижим имот, представляващ дворно място, находящо се в с. Орешак, общ. Аксаково, съставляващо  УПИ №V-260 в кв.25 по плана на селото, цялото с площ 1000 кв.м., ведно с намиращата се в него подобрения и насаждения.  Твърди, че продажната цена от 40 000 евро била заплатена изцяло при подписването на предварителния договор, което е отразено в самия договор. Според уговорката, срокът за изповядване на сделката бил до 22.12.2008г., в който срок купувачът следвало да осигури и всички необходими документи за изповядване на сделката.  На този ден той поканил продавачът да се яви в нотариалната кантора на нотариус Диана Бейлерян за да му прехвърли собствеността, но Ж.Ж. не се явил, поради което и нотариалната сделка не била изповядана. С оглед горното, излага, че за него се явява правен интерес от предявяване на бъдещ иск по чл. 19, ал.3 ЗЗД, за обезпечаването на който моли да бъде наложена възбрана на недвижимия имот, предмет на предварителния договор.

За да се произнесе, настоящият състав съобрази следното:

За да бъде допуснато исканото обезпечение, следва да бъде преценена допустимостта и вероятната основателност на бъдещия иск, както и наличието на обезпечителна нужда.

С молбата е представен предварителен договор за продажба на недвижим имот от 12. 06.2008г., сключен между Ж.П.Ж., в качеството му на продавач и П.Е.К. за продажбата на недвижим имот, представляващ дворно място, находящо се в с. Орешак, общ. Аксаково, съставляващо  УПИ №V-260 в кв.25 по плана на селото, цялото с площ 1000 кв.м., ведно с намиращата се в него подобрения и насаждения. Според уговореното в чл.4.1, окончателният договор за покупко-продажба следва да бъде сключен в нотариална форма в срок до 22.12.2008г. Видно от чл.3, б”а”, в деня на подписване на настоящия договор -цялата покупна цена от 40 000 евро е заплатена в брой от купувача на продавача, като настоящият договор има силата и значението на разписка за получената сума.

С молбата е представено удостоверение  изх. №13/22.12.2008г., издадено от нотариус Диана Бейлерян, видно от което на 22.12.2008г. в нотариалната и кантора не се състояла прехвърлителна сделка с участието на Ж.Ж. и П.К..

Видно от представения нотариален акт №106, том 2, рег. №5358, дело №271/2008г., Ж.Ж. е собственик на недвижим имот, представляващ дворно място, находящо се в с. Орешак, общ. Аксаково, съставляващо  УПИ №V-260 в кв.25 по плана на селото, цялото с площ 1000 кв.м., ведно с намиращите се в него подобрения и насаждения

Искането по чл.391 от ГПК е основателно. Предвид така коментираните писмени доказателства, съдът намира, че бъдещият иск е допустим и вероятно основателен. Следва да бъде допуснато обезпечение чрез налагане на възбрана върху имота, предмет на предварителния договор, тъй като съществува опасност бъдещият ищец да се затрудни значително при осъществяване на правата си при евентуално положително решение по конститутивния иск с правно основание чл.19, ал.3 ЗЗД. Поисканата обезпечителна мярка е адекватна на обезпечителната нужда, поради което възбраната следва да бъде наложена върху дворното място, находящо се в с. Орешак, общ. Аксаково, съставляващо  УПИ №V-260 в кв.25 по плана на селото, цялото с площ 1000 кв.м., ведно с намиращите се в него подобрения и насаждения

На молителите следва да се издаде обезпечителна заповед съобразно настоящото определение.

Съдът определя срок от 30 дни за предявяване на бъдещите искове. В случай, че молителите не представят в този срок доказателства, че са завели исковете на посочените правни основания, съдът служебно ще отмени обезпечението.

 

С изложените мотиви, на основание чл. 390 ГПК съдът 

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ДОПУСКА обезпечение на бъдещия иск на П.Е.К., ЕГН:**********,*** срещу Ж.П.Ж., ЕГН:**********,***, с правно основание чл. 19, ал.3 ЗЗД с цена 40 000 евро, чрез налагане на възбрана върху недвижим имот, представляващ дворно място, находящо се в с. Орешак, общ. Аксаково, област Варна, съставляващо  УПИ №V-260 в кв.25 по плана на селото, цялото с площ 1000 кв.м., ведно с намиращите се в него подобрения и насаждения, при граници: улица, УПИ №№VI-263, VII-262, VIII-262, X-260, XI-260 IV-260, собственост на Ж.П.Ж., ЕГН:********** по нотариален акт №106, том 2, рег. №5358, дело №271/2008г., на осн. чл. 390 ГПК.

На молителя да се издаде обезпечителна заповед.

ОПРЕДЕЛЯ срок за  предявяване на обезпечените бъдещи искове - 30 дни, считано от датата на уведомяването за настоящото определение на молителя.

УКАЗВА  на молителя, че ако в така определения срок не представи доказателства по настоящото дело че е предявил обезпечения иск, то допуснатото обезпечение ще бъде отменено служебно от съда съобразно разпоредбата на чл. 390, ал. 2 ГПК.

НАСТОЯЩОТО дело да се докладва отново след изтичане на 30 дни от датата на уведомяване на молителя за определението.

         ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да се обжалва с частна жалба пред Варненския апелативен съд  в едноседмичен срок, който за молителя тече от датата на връчване на препис от настоящото определение, а за ответника –от деня, в който му е връчено съобщение за наложената обезпечителна мярка от съдебния изпълнител или от Службата по вписванията.

 

ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: